Wat zijn examentermen?
Hoe kunnen examentermen worden gebruikt?
Examentermen kunnen worden gebruikt als hulpmiddel om de student op te leiden, zodat de student op eindniveau examen kan doen.
Mag ik de examentermen aan studenten uitdelen?
Ja, dat mag. De examentermen geven richting aan de inhoud en het beheersingsniveau. Dit moet uiteindelijk door de student beheerst worden.
Waar vind ik de examentermen?
De examentermen vindt u, per cohort, in Mijn ESS.
Wat is het verschil tussen het productaanbod en een voorbeeld examenplan?
ESS biedt per kwalificatie meerdere exameninstrumenten. In veel gevallen zijn er meer varianten van theorie-examens en proeven van bekwaamheid beschikbaar. Deze varianten zijn allemaal opgenomen in het productaanbod. Je vindt deze per cohort in Mijn ESS.
In het examenplan geef je weer welke exameninstrumenten je gaat inzetten om het complete dossier af te dekken qua examinering. Je maakt hiervoor een keuze uit de verschillende instrumenten uit het productaanbod.
Wat is een examenplan?
Dit is een overzicht van kwalificerende (en voorwaardelijke) examens die voor een kwalificatie worden ingezet. Het examenplan wordt door de school zelf opgesteld op basis van de visie op onderwijs en examinering.
ESS levert één of meerdere voorbeeld examenplannen.
Hoe kunnen voorbeeld examenplannen worden ingezet?
ESS levert per kwalificatie één of meerdere voorbeelden van een examenplan. Deze kan een-op-een overgenomen worden door de onderwijsinstelling, maar kan ook als basis dienen voor verdere uitwerking van een eigen examenplan.
Hoe maak ik mijn eigen examenplan?
In Mijn ESS vind je onder het kopje: ‘Van productaanbod naar examenplan’ het document Stappenplan hoe stel ik een examenplan samen. Hierin lees je hoe je een eigen examenplan kan samenstellen.
Wat is de rol van ESS bij examinering?
ESS is gecertificeerd examenleverancier voor mbo-instellingen in het handelsonderwijs en de MITT-branche (Mode, Interieur, Tapijt en Textiel). Onze examenproducten voldoen aan de eisen voor valide exameninstrumenten en zijn goedgekeurd door Hobéon Kiwa. Inkopen bij ESS valt daarmee onder valideringsroute 1.
Al sinds 2003 ontwikkelt en distribueert ESS examens voor het mbo onderwijs. Al onze examens worden ontwikkeld in samenwerking met onderwijs en bedrijfsleven. De werkwijze van ESS richt zich op samenwerken en we maken daarbij gebruik van de expertise van de diverse betrokken partijen.
Ook voor specifieke wensen op het gebied van examinering kan je bij ESS terecht. Wanneer er vragen zijn over aanpassingen of aanvullingen van ons bestaande aanbod, denken wij graag met je mee over de mogelijkheden.
Daarnaast geven wij ook voorlichting over examineren en beoordelen. Wij adviseren en ondersteunen graag als het gaat om het gebruik van exameninstrumenten en het borgen van examenprocedures.
Ik wil graag examens inkopen. Hoe doe ik dat?
Je dient hiervoor een samenwerkingsovereenkomst met ons af te sluiten. In deze samenwerkingsovereenkomst geef je aan van welke kwalificaties je gebruik wilt maken. Dit overzicht met kwalificaties kan je jaarlijks aanpassen. Voor het sluiten van een samenwerkingsovereenkomst kan je een afspraak met ons maken.
Wat zijn de kosten van ESS?
Je betaalt per student een vast bedrag per jaar. Voor 2022-2023 is dit bedrag vastgesteld op € 45,- (excl. btw) voor de kwalificaties Retail, Logistiek, Commercie, CBL en Luchtvaart. Voor de examenpakketten Mode en Wonen betaal je € 64,- (excl. btw). Ieder najaar vragen we bij scholen de studentenaantallen (DUO) per 1 oktober op.
Aan het einde van het schooljaar vragen we het aantal studenten op dat gebruik heeft gemaakt van de keuzedeelexamens.
Wij willen ons graag goed voorbereiden op het bezoek van de Onderwijsinspectie. Kunnen jullie ons daarbij helpen?
Ja, dat kan. Je kan contact opnemen met jullie contactpersoon binnen ESS of een e-mail sturen naar info@essmbo.nl. We bespreken dan samen op welke manier we jullie kunnen helpen bij de voorbereiding van een bezoek door de Onderwijsinspectie.
Verzorgt ESS ook trainingen?
Ja, ESS traint betrokkenen bij de examinering. Dat kan een training zijn voor praktijkexaminatoren, of op het gebied van het voeren van een verantwoordingsgesprek. Ook het ontwikkelen en/of vaststellen van examens of scholing van leden van examencommissies behoort tot de mogelijkheden.
Hebben jullie behoefte aan een training op het gebied van examineren? Neem dan contact met ons op via info@essmbo.nl. Samen bespreken we jullie wensen en bieden we een maatwerktraining die past bij jullie vraag.
Kan ik meedenken of meewerken aan de examens van ESS?
Ja, dat kan. Heb je interesse? Neem dan contact met ons op via info@essmbo.nl. Samen bespreken we de mogelijkheden.
Waar kan ik een kopie vinden van het certificaat dat ESS een gecertificeerd examenleverancier is?
Je kan een kopie van het certificaat, uitgegeven door Hobéon Kiwa, vinden in Mijn ESS onder het tabblad Examencommissies.
Wat staat er in Mijn ESS?
In Mijn ESS vind je ondersteunende en begeleidende examendocumenten zoals ons productaanbod, examentermen en voorbeelden van examenplannen. Ook vind je hier handleidingen, formulebladen en het opleverschema.
Hoe krijg ik toegang tot Mijn ESS?
Je krijgt toegang tot Mijn ESS door een eenmalige registratie met je mailadres. Dit moet wel een mailadres zijn van de onderwijsinstelling waar je werkt.
Wat staat er op ESShare?
ESShare is ons online distributiesysteem van examenproducten. Hier vind je alle examenmaterialen die horen bij de kwalificaties die je hebt aangegeven in onze samenwerkingsovereenkomst. Je kan hier, per kwalificatie, het complete examenpakket downloaden.
Hoe krijg ik toegang tot ESShare?
ESShare is een beveiligde omgeving waar maximaal twee personen (per locatie) van een onderwijsinstelling toegang tot hebben. In onze samenwerkingsovereenkomst is vastgelegd wie deze personen zijn.